Charlie Häggstam – Svensken i F1

Det är ytterst sällan vi svenskar får se en svensk inom F1-sporten. I alla fall på banan. Däremot finns det en svensk som klättrat högt inom sporten men som inte syns i TV-rutan. Charlie Häggstam har nämligen jobbat som förstemekaniker i stallet Caterham.

Han påbörjade sitt arbete som mekaniker år 2010 men då för Virgin Racing. Därifrån blev han värvad till Virgin Racing – ett stall som sedan bytte namn till Caterham.

Att Charlie skulle få en karriär inom motorsporten var tydligt ganska tidigt och det var inte helt oväntat med tanke på det stora intresse som finns i hans släkt. Hans pappa körde Formel 3 under 70-talet och pappan var tydlig med att han vill förmedla vidare intresset för bilarna. Redan som tvååring fick nämligen Charlie sin första bil. Visserligen en trampbil men den var utformad som en klassisk racerbil. Han började även köra racing men ganska snart tog mekandet över.

År 1998 togs då första steget med en anställning hos Eje Elgh – en lokal butik i Karlskoga. Idag är han däremot allt annat än lokal. Under 2011 flög han 57 gånger för att komma till de olika tävlingsbanorna där publiken får njuta av de extremt snabba bilarna.

På frågan om han tjänar bra sticker han inte under stolen med att han tjänar okej. Men samtidigt är han noga med att säga att någon 40-timmarsvecka är det ju knappast och säger i en intervju till Aftonbladet att hans lön i detta fall skulle kunna jämföras med ”ett restaurangbiträde på McDonald”.

En person som mekar med de mest avancerade bilarna bör väl klara av att meka med sin egen bil men Charlie har valt att skilja på arbete och fritid. När hans egen bil behöver service eller lagning lämnar han alltid in den. Främst för att han tycker att fritiden inte ska fyllas med samma sak som arbetsdagarna.